Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Οι οφειλές των δανείων του Ταμείου Νομικών - οι τελευταίες εξελίξεις

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες αναρτήσεις, σε Ολομέλεια του Οκτώβρη είχαν υποβληθεί από τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγου Αιγίου και Ηλείας δύο υποδείγματα προσφυγών ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου στρεφόμενες κατά του Ταμείου Νομικών για τις οφειλές από τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν. Τα υποδείγματα αυτά είχαν γίνει δεκτά από την Ολομέλεια, και οι οφειλέτες συνάδελφοι είχαν ενημερωθεί ότι μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα γραφεία του Δ.Σ.Η. για να τα χρησιμοποιήσουν. Η ενημέρωση αυτή είχε δοθεί και από την ιστοσελίδα μας. Όμως η πρώτη προσφυγή που κατατέθηκε από συναδέλφισσα του Ηρακλείου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (δεδομένου ότι οι διαφορές με το ΤΝ υπάγονται, βάσει του καταστατικού του, στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων της Πρωτεύουσας) δεν είχε ευτυχή κατάληξη, καθώς κρίθηκε ότι τα Διοικητικά Δικαστήρια δεν είχαν αρμοδιότητα, δεδομένου ότι η υποκείμενη σχέση ήταν ιδιωτικού και όχι δημοσίου δικαίου. Την ίδια άποψη, η οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι απόλυτα ορθή, συμμερίσθηκαν ανεπισήμως και οι δικαστές του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, στους οποίους απευθύνθηκε το σχετικό ερώτημα.
Στη συνέχεια, και ενόψει της πληθώρας των ειδοποιητηρίων, τα οποία αποστέλει το ΤΝ στους οφειλέτες των δανείων, τέσσερεις συναδέλφισσες άσκησαν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αρνητική αναγνωριστική αγωγή, ζητώντας να αναγνωριστεί ότι η εναντίον τους απαίτηση έχει υποπέσει σε πενταετή παραγραφή, όπως έχει δεχθεί και ο Άρειος Πάγος (ΑΠ 747 και 751/2012). Παράλληλα άσκησαν και ασφαλιστικά μέτρα ενώπιον του ίδιου Δικαστηρίου, και ζήτησαν προσωρινή διαταγή προκειμένου να μην γίνει η βεβαίωση της οφειλής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με βάση της διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Η προσωρινή διαταγή εκδικάσθηκε την περασμένη Παρασκευή, 4.1.2013 και χθες, 7.1.2013, εκδόθηκε η απόφαση της Προεδρεύουσας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κυρίας Παναγιώτου, η οποία απέρριψε το αίτημα της προσωρινής διαταγής με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει επικείμενη βλάβη, δεδομένου ότι  δεν επίκειται βεβαίωση των οφειλών, και όρισε δικάσιμο για τη συζήτηση της αίτησης την 4.2.2013. Τα παραπάνω προκύπτουν από την προφορική ενημέρωση που έχουμε από τις συναδέλφισσες που άσκησαν την αίτηση αναστολης εκτελέσεως. Αναμένουμε τα κατατεθέντα δικόγραφα. 
Η εξέλιξη αυτή, και το σκεπτικό της απόρριψης της προσωρινής διαταγής, θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο ορισμός σύντομης δικασίμου σημαίνει συνήθως ότι το Δικαστήριο έχει λάβει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς των αιτούντων, και τους θεωρεί βάσιμους, δεν αναλαμβάνει όμως την ευθύνη να κρίνει το ζήτημα στο πόδι στα πλαίσια μιας προσωρινής διαταγής. Θα ενημερωθούμε περαιτέρω, θα μιλήσουμε με τις συναδέλφισσες και θα επανέλθουμε.
Για  περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη συνάδελφο Βαλεντίνη Παπάλα (6978892538), η οποία εκπροσώπησε τον εαυτό της και τις υπόλοιπες αιτούσες στη διαδικασία για την έκδοση της προσωρινής διαταγής στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. 

1 σχόλιο:

  1. Αν υπάρξει νεώτερη εξέλιξη θα ήταν ευχής έργο να την αναρτήσετε, ειδικά επειδή πολύ φοβούμαι ότι δεν είναι ορθή η ερμηνεία περί 5ετούς παραγραφής: Το ΤΑΝ ήταν συμβαλλόμενο το ίδιο στο δάνειο, και φρονώ ότι υπόκειται σε 20ετή παραγραφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή